Ylioppilasjuhlan kattaus

(sv-SE)

Tips och inspiration - så lyckas du med studentdukningen

Studenten är en stor händelse och en milstolpe för såväl studenten själv som för föräldrar och släkt. Det är en minnesvärd dag full av känslor som ska firas tillsammans med både vänner och familj och visst är det så att en viktig del av denna dag spenderas runt det vackert dukade studentbordet. Genom att lägga ner lite extra energi på dukningen till studentmottagningen skapar du en varm och välkomnande plats, där nära och kära får en chans att uppvakta studenten och prata om framtidens spännande mål, drömmar och äventyr tillsammans.

Samla på dig lite dukningsinspiration med hjälp av våra 3 stämningsfulla studentdukningar och skapa en vacker mottagning för din älskade student på denna stora och glädjefyllda dag. Glöm inte att dessa dukningar passar lika bra till examen och champagnefrukost!

Duka i traditionellt blått och gult till studenten

Den blågula kombinationen kan lätt bli en aning för mycket, därför har vi valt att tona ner den här studentdukningnen och låter den vara mer avskalad. Basen i dukningen får gå i en blå nyans tillsammans med små diskreta element i gult, det binder vackert ihop denna fina studentdukning. Tillåt färgen att träda fram i de mjuka textilierna och låt porslinet lysa i vitt.

Börja med en elegant mörkblå duk och plocka sen in det gula genom att sprida ut blomblad i solgula nyanser i mitten av bordet. Ett annat sätt att inspireras av färgerna i vår flagga är att duka på en ljus duk och placera blå textilservetter på tallrikarna, dekorera sen studentbordet med gula blommor och blad.

Ett buffébord att minnas

En rolig del av att duka till studentmottagningen är buffébordet, där det kan placeras plockmat, bubbel och gåvor till studenten. Låt även detta bord gå i ett med den resterande dukningen, matcha valet av dukar och blommor och låt det skapa en vacker helhet. Häng upp blågula vimplar över bordet och låt champagneflaskor ligga i ett bad av dekorerade isbitar där du fryst in ätbara violer eller små söta bär. Det ser både läskande och vackert ut i en dukning till studentfest.

3 enkla tips till en blågul studentdukning

- Förslag på gula blommor och blad: rosor, nejlikor, solrosor, maskrosor och dahlior.

- Du kan göra miljövänliga och enkla bordsplaceringar genom att skriva namnet på gästerna med en guldpenna på gröna blad.

- Duka med champagneglas med guldkant eller gör en egen guldkant på glasen genom att dekorera dem med ätbart glitter, festligt och fint.

En rustik dukning till studentfesten

Här står det blågula inte längre i centrum, men det betyder inte att denna dukning är mindre passande. Här dukar du istället till studenten med bohemiska inslag och jordnära toner och skapar en härlig atmosfär runt studentbordet som ni kommer vilja stanna kvar i. Låt dukningen gå i nyanser av grått, brunt och beige med inslag av ljusa nyanser av gult och orange.

Blanda nytt och gammalt och porslin från olika serviser i en härlig kombination och mjuka upp studentdukningen med naturliga textilier som bomull och linne. Placera rosor och deras blad i ett böljande stråk igenom bordets mitt för att skapa en dukning till studentmottagningen som känns varm och välkomnande.

Rustika detaljer och ett charmigt buffébord

Duka upp den goda maten på ett gammalt rustikt träbord eller på ett montage av gammaldags vinlådor. Varför inte duka två bord till studentbuffén, ett för maten och ett till de ljuvliga desserterna. Dekorera dem med ljust gröna eukalyptusblad. Då en bålskål lätt kan se klumpig ut och bidrar till att surrande små insekter kommer på besök, så vill vi tipsa om att duka buffébordet till studentmottagningen med vackra glasbehållare med tappkran istället. Det ser stilrent ut, samtidigt som det är praktiskt och gästerna kan servera sig själva somrigt söta och uppfriskande drinkar.

3 enkla tips till en rustik studentdukning

- Bind ihop tygservetterna med ett nätt sidenband i blågult.

- Låt studenten skriva ett litet personligt tackkort på fint tjockt papper som ni placerar på gästernas tallrikar.

- Återvinn korkarna från mousserat vin och placera små bordsplaceringskort i dem.

Ljus och modern studentdukning

Att duka till student är både roligt och pirrigt, det är många känslor och människor som ska rymmas runt det dukade bordet. Denna dukning är avskalad men full av små festliga detaljer. Ljusa dukar och ljust porslin matchas med guldbestick och härliga pasteller i form av blommor och lanternor i papper. Väv in en ljusslinga i duken, det är en stämningsfull liten detalj.

En rolig ide till bordsdekorationer till studenten är att använda heliumfyllda ballonger för en festligare studentdukning, det skapar ett härligt djup i dukningen. Fäst dem med ett snöre i en tung dekoration längs bordets mitt. Använd ballonger av 100% naturligt latex som bryts ner och är både miljövänliga och ofarliga.

Ett fint dukat buffébord blir vackert på bild

Duka ett inbjudande buffébord i samma ljusa toner, låt glasen med drinkar stå uppradade med härliga sugrör i papper och låt rankor av murgröna ringla mellan läckerheterna på bordet för att skapa en stilren helhet.

Dekorera även detta bordet med ett fåtal ballonger för att skapa en röd tråd genom din dukning. Ett vitt partytält ger skydd för potentiella regnskurar och skapar samtidigt en festlig stämning.

3 enkla tips till en ljus och elegant studentdukning

- Dekorera glasen med en liten kvist fläderblomma, sätt fast den med en dekorativ klädnypa på kanten.

- Gör en vacker och praktisk ishink med infrusna blommor till champagnen och bubblet, för att hålla dem kylda hela studentmottagningen.

- Placera en liten mini-champagneflaska på buffebordet som en gästgåva.