(sv-SE)

Att duka till dop – våra bästa tips och idéer

Skapa en fin dag tillsammans med vänner och familj med ditt barn i fokus, en dag som ni alla kommer minnas tillbaka till med ett leende på läpparna. Oavsett om ni väljer ett traditionellt dop i kyrkan eller en fin namngivningsceremoni i hemmet så vill ni se till att välkomna er nya familjemedlem tillsammans med vänner och familj med ett drömmigt dopkalas.

Detta är för många första gången vänner och släktingar får träffa och spendera tid tillsammans med ditt barn och det kommer finnas mycket glädje och känslor närvarande runt bordet. Att få till en lyckad dukning till dop kräver lite eftertanke och en hel del dopinspiration. Vi vet att du har ett litet barn som du älskar mer än något annat och som tar upp mycket av din tid, därför vill vi hjälpa dig med förberedelserna inför denna viktiga och kärleksfulla händelse. Sätt dig ner och låt oss ge dig lite dopinspiration till din pojke eller flickas dopdukning.

Blå elegans, varma rosa toner eller en naturfärgad dopdukning?

Det är väldigt populärt med en rosa dopdukning till en flicka och en blå dopdukning till en pojke, eller varför inte göra tvärtom. Oavsett om du har tänkt bjuda in till en enkel dopfika eller namngivning med bara dina närmaste eller en större dopmottagning med många gäster, så är det något visst att sätta sig ner tillsammans runt ett bord som är dukat med kärlek och omtanke.

En klassisk dopdukning till pojke i blått och silver - Börja med en lugn och rogivande bas, en ljus duk gör de blå färgerna rättvisa och kommer att hjälpa till att skapa en mysig atmosfär där ni kan spendera tid tillsammans. Duka med klassiska tallrikar med blå dekor och våga blanda porslin från olika serviser med liknande mönster. Glas i modern design och eleganta silverbestick kommer att passa utmärkt och skapa en vacker helhet.

En ljuvlig dopdukning till flicka i rosa och guld - En duk i svagt puderrosa ton blir en fin bas att duka på. Använd gärna en ljus servis, det passar fint här och kommer tillsammans med guldbesticken att bli en oslagbar kombination till de rosa färginslagen. Toppa denna dopdukning med eleganta glas och servera gärna rosa bubbel i vackert formgivna champagneglas för extra festkänsla.

En neutral bordsdukning med naturdetaljer - Hoppa över duken och duka med en stilren servis direkt på bordet istället. Låt naturen vara närvarande och använd tallriksunderlägg i naturmaterial eller om du har du tropiska växter hemma kan ett stort löv av till exempel monstera bli det mest perfekta underlägget till din dopdukning. Bestick i guld gifter sig fint med detaljerna tillsammans med nätta glas.

Tips! Var inte rädd att be om hjälp. Vänner och familj hjälper mer än gärna till om du ber dem och om ni gör det tillsammans så blir förberedelserna ännu roligare.

Bordsdekorationer

Rätt bordsdekorationer till dop kan ge liv åt en tom och kal hyrlokal, ge karaktär åt en dopfika i hemmet eller sätta en härlig atmosfär på en bjudning i trädgården. Oavsett plats och årstid så finns det ett stort urval av dekorationer du kan använda till din dopdukning, våra favoriter går i papper, tyg och naturliga material. En dopdukning ska vara lekfull och rolig och att välja rätt dekorationer är väsentligt för att få till en fin balans i din dukning.

Blå bordsdekorationer - Dekorera med ljusa blombuketter i originella vaser och låt den blå färgen återkomma i flera mindre detaljer. Ljusstakar med ljus i blå toner och upphängda vimplar i papper i samma färg är fina dekorationer som stilfullt sätter temat på din blå dopdukning. Väv in inslag från naturen i form av murgröna eller andra rankor längs bordets mitt och var inte rädd för att plocka in små skatter från naturen. Att pynta bordet med ett fåtal gammaldags leksaker i trä eller tyg är också charmigt.

Rosa bordsdekorationer - Använd dekorationer som sätter färg på din dukning och bidrar till att borden bli en riktigt trevlig plats att umgås vid. Fluffiga pastellrosa pom poms är härliga dekorationer som hängs från taket och skapar en färgglad yvighet i din dopdukning. Dekorera bordet med blombuketter i olika rosa nyanser. Du kan även sprida ut blombladen längs bordets mitt, det kommer bli en vacker detalj som fångar upp färgerna i din rosa dopdukning.

Naturinspirerade bordsdekoraioner - Här kan du duka fint till dopkalaset genom att blanda många olika material för att skapa harmoni och en spännande dukning med textur. Mjuka tyger och bordsdekorationer av vackra grenar och gröna blad kommer bli höjdpunkten i denna dopdukning. Låt effektfulla stilleben på träskivor välkomna gästerna till bords, använd dekorationer som ljusstakar i mässing, glasburkar med värmeljus och vaser med gröna växter.

Tips! Efter dopfikan kan du återanvända vissa av dekorationerna till framtida fester eller varför inte använda dem till att pynta barnrummet med?

Ett vackert dukat dessertbord

Oavsett om du vill bjuda på mat eller inte så är ett bord till de dekorativa kakorna ett populärt tillägg och vi vill tipsa om att lägga ner lite extra kärlek på detta bordet. Dekorera med bokstavsvimplar eller en skylt med ditt barns namn och varför inte ett collage med bebisbilder tillsammans med matchande blommor.

En blå dukning - Dekorera detta bordet på samma sätt som din dopdukning. På en dopfika till din pojke eller flicka, så låter du de goda kakorna gå i olika blå nyanser. Söta blå cupcakes och kakor med glasyr, duka upp läckerheterna på kakfat i olika höjder för att skapa en spännande dukning tillsammans med vackra uppläggningsfat. Kanske vill du även ha ett litet bord med olika drycker i glasbehållare med tappkran. Popcorn i små blå strutar är ett uppskattat tilltugg och kommer se fina ut på bordet. Kronan på verket kommer vara den stora doptårtan, i blått såklart!

En rosa dukning - Även här dekorerar du enligt ditt valda tema för att skapa en enhetlig dopdukning. Fyll bordet med gott fika till dop, tänk fluffiga muffins med krispig glasyr i söta formar, mousse med smak av hallon serverad i höga glas, hembakade kakor och en tårta uppdukad på ett högt tårtfat, allting i rosa. Detta bord gör sig väldigt bra på bild och det kommer med all säkerhet att finnas med på många dopbilder. Det är fint att pyssla ihop en vacker bakgrundsvägg med hjälp av ljusa böljande textilier och ljusslingor med varmt ljus.

En naturfärgad dukning – Att duka på ett rustikt träbord med en grov träskiva kommer att ge karaktär åt dessertbordet. Klä in det i samma typer av grönska som i din dopdukning och duka upp kakor och cupcakes med glasyr. Skapa dimension genom att placera vissa bakverk på lådor av trä på bordet. En hög tårta kan dekoreras med vimplar eller ballonger i miniatyr och blir alldeles perfekt lekfull. För att få till ett dopbord med wow-faktor är några förslag på bordsdekorationer lanternor i naturfärger eller en ballongbåge.

Ett tips till dopfikan som inte bara kommer hålla nere kostnaden och spara dig tid utan också ge alla på kalaset en chans att vara delaktiga, är att ha ett litet knytkalas. Be gästerna ta med sig en godsak var tillsammans med receptet. Ni kan sedan dela med er och byta recept med varandra.

Servettvikning till dop

En blå servettvikning - Att vika en liten båt av servetten är en lekfull och passande servettvikning till denna dopdukning. Använd en servett helt i blått eller en som är mönstrad i blått och vitt.

En rosa servettvikning - En lite udda men rolig servettvikning till dop är att att slå om tygservetterna med ett godishalsband, det är en fin detalj som hjälper till att skapa en fantasifull dopdukning. Här kan du även knyta fast ett litet bordsplaceringskort med gästens namn på.

En naturfärgad servettvikning – Placera besticken på en enkelt vikt textilservett i naturligt material och plocka in naturen även här i form av ett litet grönt blad.

Skapa minnen - 3 festliga tips!

Vissa saker är viktigare än andra och vi tycker något av det viktigaste är att få dina gäster att känna hur mycket du uppskattar att de är där och att hjälpa ditt barn att kunna se tillbaka på denna dagen med glädje när åldern är inne. Här är några ideer på hur.

En gästbok

Lämna en gästbok framme på ett eget bord där dina gäster har möjligheten att skriva en liten personlig kommentar till ditt barn. En annan variant av den traditionella gästboken är den där du låter gästerna fylla de tomma sidorna med bilder. Har du eller vill du införskaffa en polaroid kamera är det väldigt mysigt att sätta upp en station där dina gäster kan ta en snabb bild, klistra in den i gästboken och skriva till en liten kommentar.

En doppresent

Gör er dopdukning lite extra speciell genom att placera en liten doppresent vid varje tallrikskuvert, det kan vara något så enkelt som en fin liten påse med söta praliner tillsammans med ett kort på ditt barn. En liten personlig gåva visar på omtänksamhet och kommer uppskattas av dina gäster. Passa på att inkludera ett tackkort, där ni skriver ett personligt tack till var och varje gäst för att de kom och hjälpte till att skapa en minnesvärd dag.

En framtida videohälsning

Detta är något som kan vara väldigt roligt för dig och ditt barn att se tillbaka på. Ge i uppdrag till någon att spela in små filmsnuttar där gästerna lämnar en liten hälsning. En annan festlig idé är att placera en rustik liten koffert vid ingången med instruktioner till gästerna att dela med sig av sina bästa livsråd på en liten lapp, detta är också något som ditt barn kan öppna när du tycker att det är tid.

Bonustips!

Så lyckas du med ett fint och praktiskt barnbord på dopet

Visst kommer vi ihåg hur mycket spring i benen vi hade när vi var små och att sitta till bords långa stunder med de vuxna stod knappast högst upp på vår önskelista. Om det kommer barn till dopfikat så är ett litet barnbord populärt hos såväl barn som föräldrar. Det är ett sätt att samla de små, få dem att knyta nya vänskapsband och hålla denna dag rolig och fartfylld även för dem.

Du kan duka detta bord med en pappduk, tom eller med små mönster som de kan fylla i tillsammans. Placera ut kritor i burkar som barnen kan använda att fylla den tomma duken med och lägg en liten goodiebag på varje plats innehållandes lite pyssel och annat kul som de kan leka med. Matcha detta lilla bord med temat på resten av dukningen och väv in samma typ av bordsdekorationer och färger.